Żywienie zwierząt hodowlanych

Hodowla zwierząt we współczesnym rolnictwie

Jednym z najpopularniejszych kierunków współczesnego rolnictwa jest hodowla zwierząt na dużą skalę. Wśród Polskich gospodarstwa dominują głównie hodowle bydła mięsnego, trzody chlewnej oraz drobiu. Są to najbardziej dochodowe kierunki ze względu na zainteresowanie klientów tym rodzajem mięsa oraz możliwością eksportu towaru za granice naszego kraju. Gospodarze podchodzący w odpowiedni sposób do hodowli masowej zwierząt na ubój mogą zyskać naprawdę duże dochody z tego typu działalności, należy jednak wdrożyć prawidłowe działania. Oczywiście najważniejszym aspektem jeśli chodzi o wzrost zysków z hodowli zwierząt jest prawidłowe ich żywienie.

Cele żywienia zwierząt hodowlanych

Wybierając rodzaj żywności dla zwierząt w hodowli masowej gospodarze kierują się głównie oczekiwaniami względem korzyści wynikających z danego produktu. Zazwyczaj dąży się do uzyskania jak najszybszego wzrostu zwierząt, zwiększeniu masy mięśniowej przy jednoczesnym ograniczeniu ilości tkanki tłuszczowej. Gospodarzom zależy również na zachowaniu dobrego stanu zdrowia hodowanych zwierząt. W zależności od profilu gospodarstwa wykorzystywane są różne propozycje żywienia. W gospodarstwach ekologicznych stawia się głównie na naturalną żywność taką jak siano, młóto lub kiszonka z liści buraków lub kukurydzy. Jest to żywność zazwyczaj wytwarzana przez samych gospodarzy i ich główną zaletą jest brak środków chemicznych. Mięso powstałe w trakcie tego typu hodowli jest zdrowsze, jednak często nie udaje się uzyskać oczekiwanego szybkiego wzrostu oraz dużej masy mięśniowej zwierząt. W większości gospodarstw odpowiedzialnych za hodowlę masową również wykorzystuje się naturalną żywność pochodzącą z własnych upraw, jednak często podawane są także dodatkowe pasze posiadające specjalny skład mający na celu przyśpieszyć wzrost zwierząt oraz poprawić ich cechy mające wpływ na zyski i sprzedaż.

W żywieniu zwierząt hodowlanych mają również znaczenie dodatki w postaci odżywek lub witamin, których zadaniem jest dostarczenie niezbędnych makro i mikroskładników. Produkty te dobierane są wspólnie z weterynarzem, który dzięki swojej wiedzy może doradzić najbardziej optymalną suplementację dla danego gatunku zwierząt. Dzięki nim zwierzęta mogą cieszyć się lepszym zdrowiem oraz szybszym wzrostem.
W trakcie hodowli masowej zwierząt przeznaczonych na ubój należy zachować umiar pomiędzy naturalnym żywieniem, a korzystaniem z pasz i żywności przetworzonej. Dzięki temu gospodarze mają możliwość zadbania o wysoką jakość produkowanego mięsa, jednocześnie zapewniając sobie dochody na odpowiednim poziomie. Odpowiednie żywienie zarówno bydła, jak i trzody chlewnej i drobiu ma największą rolę w prawidłowym rozwoju i wzroście hodowli. Osoby, które nie posiadają doświadczenia w tej dziedzinie, a chciałyby zmienić sposób żywienia swojego stada powinny skontaktować się z weterynarzem, który doradzi w jaki sposób zoptymalizować dietę hodowanych zwierząt.

Możesz również polubić…