Fakty i mity na temat kaloryczności popcornu

Masz niekiedy ochotę na przekąskę podczas oglądania filmu czy wieczornego relaksu? Szukasz czegoś, co będzie smaczne, a przy tym zdrowe? Istnieje wiele opcji na rozmaite przysmaki, które idealnie nadają się „na ząb”, ale czy można zaliczyć do nich na przykład popcorn? Jeśli zastanawiasz się, czy popcorn jest tuczący, zachęcamy do przeczytania dalszej części artykułu.

Fakty i mity na temat popcornu

Choć najczęściej kojarzymy popcorn z XX wiekiem, to tak naprawdę jest to potrawa, znana od tysiącleci. Chociaż pierwsze pisemne wzmianki na jej temat pochodzą dopiero z 1820 roku, to jednak według tradycji pojawiał się on w jadłospisie ludów, zamieszkujących w Meksyku nawet 3200 lat przed naszą erą.

Do masowej produkcji wszedł dopiero pod koniec XIX wieku, gdy udało się stworzyć maszynę wytwarzającą go w większych ilościach.

Sam popcorn, czyli prażone ziarna kukurydzy, nie są tuczące. Problem stanowią natomiast dodatki – duża ilość soli, masła oraz sosów toffi, które zwiększają kaloryczność przekąski nawet do 500 kcal. Z tego też powodu trudno nazwać go zdrową i dietetyczną przekąską.

 

Może Ci się również spodoba